Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu z nas. Jest to danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami. Plusem pierogów wegańskich jest brak [...]
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, poza tym, że muszą być spożywane z tłuszczami, aby się wchłonąć do organizmu, wykazują jeszcze pewne cechy wspólne i wspólne obszary oddziaływań. Przykładową parą witamin, która szczególnie często pojawia się w preparatach regulujących stan odżywienia, jest połączenie witamin D3 oraz K2. Na co pomaga witamina [...]
Wydawać się by mogło, że czasy, gdzie sprzedawano suszoną serwatkę w formie suplementu diety dla sportowców mamy już za sobą. Jednak ostatnio na rynku pojawiła się nowa odsłona tego typu strategii, która po raz kolejny poprzez krzykliwe hasła reklamowe i slogany wprowadzające nieco w błąd i wykorzystujące podobną terminologię, ma za zadanie [...]
Czego potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka 250 g szpinaku baby 60 g suszonych pomidorów 60 g surowego boczku 3 ząbki czosnku przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka łyżka oleju 50 g komosy ryżowej 100 g cukinii łyżeczka oleju Jak wykonać: Szpinak umyć i wrzucić na patelnię - dusić na wodzie którą puści. Doprawić solą, pieprzem [...]
Dyskusje o tym, która odżywka jest lepsza – białko serwatkowe, czy kazeina – nie ustają. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że białko serwatkowe (WPC/WPI) lub kazeina jest lepsza. Są to odżywki różne, posiadające odmienne przeznaczenie. W pewnej sytuacji lepiej sprawdzi się WPC/WPI, w innej lepiej wypadnie kazeina. Podsumowanie Oba rodzaje [...]
Czego potrzebujemy: Spód ciasta: 200 g serka wiejskiego lekkiego 200 g jogurtu naturalnego 2% 60 g ulubionego białka 20 g żelatyny Warstwa środkowa: 500 g obranych brzoskwiń lub nektaryn lub moreli 15 g żelatyny opcjonalnie do dosłodzenia bezkaloryczny słodzik - erytryrol lub tagaroza Warstwa górna: 400 g jogurtu naturalnego 30 g nasion chia 10 [...]
Kanadyjscy dietetycy przeprowadzili badanie, którego wyniki pokazały, że spożywanie codziennie kilku łyżek nasion chia może wzmocnić efekty lekkiej diety redukcyjnej. Lekkiej, czyli rozsądnej, w której spożywa się do 500 kcal mniej, niż wynosi zapotrzebowanie. Wyniki badania zostały opublikowane w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular [...]
Wiele kobiet, pracujących zawodowo, lub aktywnie dbających o dom, skarży się na brak możliwości gotowania dań tylko dla siebie. Obecne tempo życia sprawia, że nie mamy za wiele czasu na przygotowywanie zdrowych i urozmaiconych posiłków, szczególnie gdy mają być elementem diety redukcyjnej. Dieta redukcyjna 1500 kcal. Odpowiednie zastosowanie [...]
Ciecierzyca to jeden z moich ulubionych strączków. Nie mogłam zatem przejść obojętnie obok kotleciorków, które mają ciekawy skład. Ciecierzyca, bób, bataty, przyprawy, woda i olej. Zero aromatów, konserwantów i innych składników o tajemniczych nazwach. Duży plus za świetny skład. W opakowaniu jest osiem małych kotlecików. Z powodzeniem wystarczą [...]
Szukając ciekawych past kanapkowych, często widuję wegańskie smalczyki. Wielu z Was pewnie się zastanawia, jak smakują i czy są podobne do tradycyjnego smalcu. Do testu został wybrany smalczyk wegański z jałowcem i śliwką. Sama nazwa wskazuje, że można by oczekiwać jakiegoś posmaku wędzonki, do tego ta śliwka… Brzmi ciekawie. Po otwarciu słoiczka [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
Quinotto albo inaczej kaszotto z serii GO VEGE, to kolejna propozycja wytrawnego, wegańskiego dania. Po otwarciu opakowania rzuca nam się od razu w oczy żółto-pomarańczowy kolor potrawy. Wszystko to za sprawą sporej ilości dyni, marchewki, a także pasty massaman curry, dzięki której danie ewidentnie nawiązuje do tajskiej kuchni. Zapach dania jest [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
W Georgia State University przeprowadzono ciekawe badanie, które pokazało, że cząsteczka wytwarzana podczas postu lub ograniczania liczby kalorii, może przeciwdziałać starzeniu się naczyń krwionośnych. Może to jednocześnie zmniejszać częstotliwość występowania i natężenie chorób związanych układem krwionośnym takich jak choroba sercowo-naczyniowa. [...]
Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]
Wielkie puszki stojące w sklepach z suplementami najczęściej zawierają odżywki wysokobiałkowe. Ich głównym zadaniem jest uzupełnianie składnika budulcowego naszego ciała, w tym i tkanki mięśniowej, białka. Do wytwarzania odżywek wysokobiałkowych wybiera się różne źródła zarówno zwierzęce, jak i roślinne, jednak jeśli miałbym wskazać po jednym [...]
Hummus to bardzo smaczna roślinna pasta, której podstawą jest ciecierzyca, oliwa z oliwek, sezam, czosnek i przyprawy. Można ją z powodzeniem zrobić samemu, ale także kupić gotowce. Seria Vemondo oferuje mnóstwo wegańskich smakołyków, w tym także różnego rodzaju pasty do kanapek lub kawałków surowych warzyw. Nie mogło zabraknąć także hummusu. [...]
Diety wykluczające różne grupy produktów spożywczych z jadłospisów z reguły zwiększają ryzyko wystąpienia pewnych niedoborów odżywczych. Do najbardziej restrykcyjnych modelów żywieniowych zalicza się m.in. dietę wegańską, w której eliminacji poddaje się wszelkie odzwierzęce pokarmy. Oczywiście zbilansowanie diety roślinnej pod względem podaży [...]
Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o transport tlenu, jest składnikiem krwinek czerwonych, nośnika hemoglobiny. Ponieważ żelazo funkcjonuje z reguły w obiegu zamkniętym, jego niedobory są rzadko spotykane, niemniej zaburzenie jego wchłaniania (lub nadmierne usuwanie z ustroju np. przez krwawienie miesiączkowe lub ukryte krwawienia z układu [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]